Prowokacja wymierzona w RAŚ – oświadczenie Regionu Opolskiego Ruchu Autonomii Śląska

Od kilku dni na terenie województwa opolskiego kolportowane są skandaliczne pocztówki pt.: „Raś Raus” z listem A. Rocznioka i R. Kołodziejczyka do Władimira Putina.

Takie same pocztówki kolportowane były na Marszu Autonomii w Katowicach (12.07.2014) przez działaczy Ligi Obrony Suwerenności i Klubu Gazety Polskiej. Mamy prawo podejrzewać więc, że te same podmioty stoją za kolportażem tej obrzydliwej propagandy w woj. opolskim.

Perfidia tej pocztówki wynika z faktu, że z Ruchem Autonomii Śląska łączy się skandaliczny list A. Rocznioka i R. Kołodziejczyka, którzy nie są członkami naszej organizacji.

Apelujemy więc do jej twórców – zaprzestańcie siania niepokojów i nienawiści wśród mieszkańców woj. opolskiego, przypisując nam czyny innych osób.

Czy jesteście tak bezradni, że nie stać Was na dyskusję na argumenty?

My jesteśmy do niej gotowi w każdej chwili, gdyż coraz więcej mieszkańców Polski wybiera autonomię … emigrując do Austrii, Szwajcarii, Niemiec, Wielkiej Brytanii czy USA, czyli państw składających się z autonomicznych regionów!

Musicie wzbudzać niepokoje społeczne? Bądźcie odpowiedzialni za losy tej ziemi, a nie uciekajcie się do podłych prowokacji!

Tych, którzy nocami kolportują oszczercze pocztówki informujemy, że z uwagi na ich treść możecie być pociągnięci do odpowiedzialności karnej z artykułu 212 Kodeksu Karnego. Nie dajcie się wykorzystywać grupie wątpliwych „liderów”, którzy waszymi rękami łamią obowiązujące prawo, a was skazują na wyrok i wykluczenie społeczne!

Zarząd Regionu Opolskiego

Ruchu Autonomii Śląska

Posted in Dokumenty oficjalne and tagged , , , .